Muzejpedagoģiskā nodarbība Andreja Pumpura muzejā

9.b klases skolēnu muzejpedagoģiskā nodarbība Andreja Pumpura muzejā

2024.gada 11. janvārī 9.b klases skolēni agrā rīta stundā devās uz Andreja Pumpura muzeju. Muzejā sagaidīja divu stundu gara, interesanta un izglītojoša lekcija par Andreju Pumpuru un viņa eposu “Lāčplēsis’’.

Skolēniem tika iedalītas lomas, kurās bija jāiejūtas. Pirmās no lomām bija Andreja Pumpura vecāki (skolotāja un Jēkabs), bet pēc tam tika piešķirta A. Pumpura loma – Sandim. Grupa virzījās tālāk uz nākamo telpu, kur turpināja stāstīt par Andreja Pumpura bērnību, par skolas gaitām Lielvārdes Draudzes skolā un agro jaunību. Ikkatram skolēnam nācās iejusties lomā, pasakot konkrētu tekstu. Nākamais dzīves posms bija Piebalgā, kur trīs reizes klases meitenes izprecināja Andrejam jeb Sandim.

Pirmajā daļā tika pastāstīts par pašu Andreju Pumpuru, bet otrajā daļā par eposa ‘’Lāčplēsis’’ tapšanas laiku, un tika izspēlēts eposa saturs.

Andrejam jeb Sandim tika uzvilkta armijas forma un cepure, jo pats A. Pumpurs bija devies darba meklējumos uz Maskavu, bet, izdzirdot par karu, bija nokļuvis Serbijā, kur uz lapiņām uzrakstīja eposu.

Ātri vien tika atrasts Lāčplēsis, Melnais Bruņinieks, Laimdota, Spīdala, Koknesis un Kangars. Nodarbības beigās notika leģendārā cīņa starp Lāčplēsi un Melno Bruņinieku – Jēkabu un Emīliju.

Nodarbība bija ļoti izglītojoša, izstāstīta vienkāršā valodā ar humoru un visiem, kas ieradās uz nodarbību, dzirdētais ir labi palicis atmiņā.

Paldies muzeja darbiniekiem, īpaši Irēnai Arājai, kas lika iejusties dažādās lomās! Bija interesanti!

Skolotāja I. Bite